Зінаїда Іванівна
Зінаїда
Іванівна

История солдата

22 червня 1941 року почалася Велика Вітчизняна війна. В той час моя прабабуся, Зінаїда Іванівна, була дитиною. Їй виповнилося вісім років. У вересні вона пішла у перший клас. Моя прабабуся розповіла «Восени 1941 року до їхнього міста Авдієвка зайшли німці». В уяві дітей німці були страшенними, бо їх так малювали в газетах з рогами. І діти бігли на дорогу щоб подивитися на справжніх німців. Місто було зайняти без стрілянини, тихо. Але у місті Ясинувата часто стріляли, бо це вузлова залізнична станція. Одного разу до нас дійшла страшна звістка. Німці розстріляли родину батька та двох синів за те що вони чинили диверсію проти них. Навчання у прабабусі продовжувалося не в школі а на хаті. З другого класу вони почали вчити німецьку мову. При німцях навчання було тяжке. Зате що діти малювали червоні, їх жорстоко карали. До школі діти ходили голодні, напів голі, бо німці ходили по хатам і уводили корів, забирали курей, яйця ,муку. У 1943 році Донбас було визволене. У червні цього року моїй прабабусі Зінаїді Іванівні виповниться 80 років.