Віковіщев Іван Федорович
Віковіщев
Іван

История солдата

Віковіщев Іван Федорович, командир медичного санітарного взводу винищувально–противотанкової бригади 3-го Українського фронту. Із спогадів: "1945 рік. Бої в Угорщині. Йшов березень місяць. Німеченні вкрай необхідно було захопити нафтопродукти, які використовували із нафтопромислів в районі озера Балатон. Для цього Гітлер особисто сам направив в цей район військових дій великі танкові з’єднання, враховуючи 6-у танкову армію СС і наказав, зупинити наступ радянських військ. Почалися жорстокі, кровопролитні бої з великими втратами з обох сторін. Наші війська три рази залишали і тричі знову брали містечко, Секанфехервар. На цю частину ділянку були кинуті великі сили противника. Положення ускладнилися. Йшли жорстокі бої, було багато вбитих, поранених. Велике значення мала медична допомога, поранених виносили з поля бою і переправляли в тил. Я теж приймав участь в цих боях і за 16 днів я допоміг 27 раненим бійцям , з яких 13 чоловік були переправлені в тил в госпіталь. Незабаром підійшла допомога і німецькі війська не могли організувати контратаки і понесли великі втрати".