Ткаченко Михайло Селіфанович
Ткаченко
Михайло
Селіфанович

История солдата

Мій дідусь-Ткаченко Михайло Селіфанович народився в 1923 році на Полтавщині, у селі Кобеляки. У червні 1941 року, склавши випускні іспити в школі, поїхав поступати у військове училище до Одеси. Велика Вітчизняна війна застала його в дорозі. Повернувся додому і відправився у військкомат записуватися добровольцем на фронт. Йому було тільки сімнадцять років. Тому його призвали в серпні 1941г. і відправили до запасного артполку м.Святогорська, де дідусь став курсантом полкової школи. З грудня 1941 року він вже був командиром знаряддя 39 артполку резерву головного командування Південного фронту. У першому ж бою був смертельно поранений його близький друг. Так страшно починалася війна... У цей військовий час проходило випробування не лише на мужність і сміливість, але і на витривалість. Дідусь не раз ділився своїми спогадами зі мною: " За 4 роки війни я жодного разу не спав у ліжку, у кращому разі в землянці, а то і просто під відкритим небом, примостившись біля знаряддя". Біля Історичного музею стоять гармати. Дідусь говорив мені, що саме таку гармату він проносив на собі усю війну.З травня 1942 по жовтень 1943 року він воював під Новоросійськом на Малій Землі на Північно-кавказькому фронті в 81 бригаді морської піхоти. Потім був 1-й Український фронт 305 артполк. Війну він почав рядовим артилеристом, а закінчив офіцером - лейтенантом. З односельців, покликаних разом з ним на фронт, в живих залишилася тільки одна людина. За проявлену у боях мужність, дідусь нагороджений орденами "Червона зірка", "Вітчизняної війни" медаллю "За оборону Кавказу", "За перемогу над Німеччиною" і іншими орденами і медалями : В ході важких битв на Малій землі він був поранений, після лікування в госпіталі відправлений вчитися у військове артилерійське училище. У кінці війни дідусеві було присвоєно офіцерське звання - лейтенанта. У післявоєнні роки дідусь працював над відновленням друкарської справи в Дніпропетровській області. Дідусеві довелося прожити важке і цікаве життя. Його немає з нами на Землі вже більше трьох років, але пам'ять про нього завжди житиме в душі. І мимоволі згадуються дідові слова: "Радійте, ви живете в щасливий час. Немає війни, і у вас все є для життя"! Мені дуже б хотілося стати таким же, як мій Дідусь Міша!

Страница солдата создана "Бессмертный Полк-Днепропетровск"