Сушенко Юхим Олексійович
Сушенко
Юхим
Олексійович

История солдата

Брав безпосередню участь у бойових діях з 1942-1944рр. Чорноморський флот, морська піхота, бригада торпедних катерів. Спогади ветерана: Я брав участь в обороні Туапсе і Новоросійська в 1942р. в складі 324-го окремого батальйону морскої піхоти висаджувався десантом на Таманський півострів, де батальйон поніс великі втрати, в тому числі загинув командир батальйону капітан 3-го рангу Артамонов і комісар. В 1944р. цей же батальйон висаджувався десантом на Керченський півострів. Коли бушував шторм, перекинуло 9 мотоботів, і всі пішли на дно протоки (лютий-квітень 1944р) Азовсько і військової флотилії. Після визволення Керчі я був призначений хіміком дивізіону торпедних катерів 2-ої Новоросійської Краснознаменської бригади торпедних катерів Чорноморського флоту. Командиром бригади був капітан 2-го рангу Проценко Віктор Трохимович. Ціею бригадою потоплено 11 суден фашистів з живою силою і технікою. Дивізіон у якому я служив був оснащений на торпедних катерах «ересами» тобто «катюшами», які були грізною зброею не тільки на землі, але і на морі. На Керченьському півострові біля старовинної фортеці Енінале я вперше бачив Маршала Ворошилова, який був представником відставки Верховної Ради між Чорноморським флотом і приморською арміею. Він і його супроводжуючи оглядали підвісну дорогу через протоку, якою забезпечувалась група військ на Керченському плацдармі.