Соломахов Геннадий Григорович
Соломахов
Геннадий
Григорович

История солдата

Легендарний Новоросійськ. У цьому місті народився Гена Соломахов, учився в школі. І от фашисти біля стін міста. У клас, у якому вчився Гена, потрапила бомба. Загинули 32 учні й батько хлопчика, який працював у школі вчителем. Так у тринадцять років він був зарахований вихованцем в один з батальйонів морської піхоти. На південному боці Новоросійська є пустир біля самого моря. Він і досі бугриться траншеями та воронками, що залишилися від бомб і снарядів. Це легендарна «Мала земля». Тут, у складі 83-го батальйону морської піхоти воював і юний морський піхотинець Гена Соломахов. Він був другим номером кулеметної обслуги. Протягом семи місяців безперервних боїв морські піхотинці відбивали контратаки розлюченого ворога. Під час однієї з контратак ворога загинули два кулеметники. Гена ліг за кулемет «Максим» і своїм вогнем відбивав контратаку німців. Командування нагородило юного морського піхотинця орденом Червоної Зірки. Серед відважних людей, що борознили на катерах так звану «Дорогу смерті» від Бухти до «Малої землі», був і чотирнадцятилітній Гена Соломахов. Він разом зі своїми бойовими товаришами підвозив на катерах боєприпаси й нові загони бійців, багато з яких гинули на шляху від фашистських бомб, снарядів або торпед із кораблів гітлерівського флоту. Гена Соломахов пішов з дому на війну й потрапив у саме її пекло. Не раз він був на волоску від смерті, однак уцілів, брав участь у декількох морських десантах. У 1944 році Геннадій Соломахов був поранений. Після одужання на передову вже не потрапив, а трудився на мирному фронті.