Шевченко Яків Ісаакович
Шевченко
Яків
Ісаакович

История солдата

Шевченко Яків Ісаакович народився 9.05.1913 року в с. Оленівка Донецької області. В 1937 році вступив до Одеського університету на історичний факультет. Останній госекзамен здав у перший день війни. Якова Ісааковича визвали до військомату і другого дня відправили до Москви у Військово – політичну академію на курси комісарів, по закінченню яких йому було присвоєно звання батальйонного комісара. Приймав участь в боях по захисту столиці СРСР міста Москва. Згодом Якова Ісааковича відправили на Волховський фронт, потім на Ленінградський, де він воював до зняття блокади. Після знаття блокади частина Якова Ісааковича була переведена в Прибалтику, далі Польща, Німеччина. День Перемоги Яків Ісаакович зустрів у Німеччині в апартаментах Гітлера. Якова Ісааковича було нагороджено: двома орденами «Червоної зірки», двома орденами «Вітчизняної війни» та бойовими медалями: «За відвагу», «За оборону Москви», «За оборону Ленінграду», «За Перемогу», «За взяття Кенінсбергу», «За взяття Берліну».