Савушкін Олександр Петрович
Савушкін
Олександр
Летчик

История солдата

У дитинстві мій тато розповідав мені про легендарну людину та відважного воїна. Про хлопця, який народився на землі та загинув у повітрі. Це - Олександр Петрович Савушкін (1918 дер. Пишліци Шатурського району Московської області - 17 травня 1943) - радянський льотчик-винищувач, Герой Радянського Союзу.Народився 5 лютого 1918 в селі Пишліци Егорьевского повіту Рязанської губернії (нині село в Шатурськом районі Московської області). Закінчив 7 класів і Шатурторфскую школу ФЗУ. Одночасно з цим закінчив аероклуб. Служив у Червоній Армії з 1938 року. У тому ж році випустився з Борисоглібській військової авіашколи пілотів.Брав участь в Радянсько-фінській війні (1939-1940).На фронтах Великої Вітчизняної війни воював з червня 1941 року, з того ж року - член ВКП (б). Здійснив 373 бойових вильотів на винищувачах ЛаГГ-3 і P-39 «Аерокобра», захищаючи Ленінград від нальотів гітлерівської авіації. У 49 боях збив вісімнадцять ворожих літаків і один аеростат-корректировщик. Був тричі поранений, кожного разу після цього достроково повертався у свою частину. Могила А. П. Савушкіна у СоснівціТрагічно загинув 17 травня 1943, коли вилетів у тил за новими літаками на військово-транспортному літаку «Дуглас». Аеродром, з якого він вилітав, був обстріляний артилерією, через що літак виявився недостатньо добре підготовлений до польоту, що призвело до авіаційній катастрофі. Герой був похований в Ленінграді на військовому кладовищі Сосновського лісопарку (у місці, де під час війни розташовувався польовий аеродром «Соснівка»). Льотчик-винищувач гвардії капітан Олександр Петрович Савушкін майже всі свої повітряні бої вів з чисельно переважаючим противником. Основні якості льотчика-гвардійця - безстрашність і швидкість дій. 11 вересня 1942 на чолі четвірки винищувачів Савушкін по тривозі вилетів на перехоплення противника. Дванадцять фашистських бомбардувальників йшли до наміченої мети. Відважна четвірка, не замислюючись, кинулася на них в атаку. Бойовий лад фашистів змішався: бомбардувальники змушені були скинути бомби на власні війська. У бою з радянськими льотчиками вони втратили два літаки. Одного з них збив Савушкін. Другий раз, вилетівши четвіркою, льотчик-гвардієць вступив у бій з чотирнадцятьма винищувачами противника. І знову повернувся з перемогою, збивши одного «МЕ-109Ф». На другий день після цього бою, він на чолі п'яти наших винищувачів вийшов на зустріч шістнадцяти німецьким літакам, які намагалися бомбити наші війська. Рішучої атакою Савушкін розсіяв німців, не давши їм скинути жодної бомби на бойові порядки радянської піхоти, і збив три літаки противника. У 49 проведених повітряних боях Савушкін не мав жодної поразки. Атаки його завжди відрізнялися високим мистецтвом. Олександр Петрович Савушкін був тричі поранений, але щоразу, лежачи в госпіталі, нестримно прагнув у свою частину. Одного разу, перебуваючи на лікуванні і ще не оговтавшись від ран, він пішов з госпіталю і прибув на аеродром. Незважаючи на протести товаришів, Савушкін сів у літак і по тривозі на чолі ланки вилетів на бойове завдання. Йому довелося вести бій з шістьма винищувачами. І одного з них він збив. У повітряних боях Савушкін проявив виняткову бойову взаємовиручку. 7 березня 1943, виконуючи завдання, він помітив, як винищувач противника зайшов для атаки по літаку командира полку. Рішучим маневром льотчик поспішив на виручку і своїм літаком прикрив командира. Бойове хрещення Олександр Савушкін отримав ще у війні проти білофінів 1939-40 рр.. Тоді ж за бойові подвиги Уряд нагородила його орденом Червоного прапора. За час Вітчизняної війни льотчик-гвардієць Олександр Петрович Савушкін зробив 373 бойових вильоти. Особисто знищив три німецькі бомбардувальники, шість винищувачів. У групі з товаришами він збив ще шість літаків супротивника. Я люблю читати книжки про війну,про подвиги мертвих і живих ще ветеранів. Мій дідусь не воював на війні, бо був ще дуже молодим. Але він частенько розповідав мені про те, що залишилося в його пам’яті. Я і моя родина свято шануємо загиблих вояків-визволителів. Війську ще живих ветеранів дуже хочеться, щоб усі люди пам’ятали про них і великий День Перегоми.

Воинская специальность Летчик