Романенко Іван Мануїлович
Романенко
Іван
Мануїлович

История солдата

У списку тих, хто не повернувся з війни, є прізвище ще одного мого діда - Романенко Івана Мануїловича. Він народився в 1910 році в селі Письмечево Солонянського району Дніпропетровської області. Навчався в середній школі №13 міста Дніпропетровська. Мав перериви у навчанні в зв'язку з революційними подіями в країні. З 1929 по 1933 рік він служив у лавах Червоної армії. Був демобілізований у званні старшого лейтенанта. Після демобілізації закінчив Дніпропетровське педучилище, працював в Письмечевській семирічній школі Солонянського району. В 1940 році Іван Мануїлович був призваний в армію для перепідготовки в 75-ту мотострілкову дивізію. Останнє місце його служби було в Бессарабії (Молдова). В своєму листі додому, яке було написано 21 червня 1941 року, він повідомляв, що йому підписано рапорт про демобілізацію, і він скоро повернеться на Батьківщину. Але цього не сталося. Почалася війна. Іван Мануїлович загинув в бою 27 липня 1941 року. Поховано його в братській могилі неподалік від міста Миколаїв.Про це ми змогли дізнатися лише в 1990 році.