Потапенко Марія Яківна
Потапенко
Марія
Яківна

История солдата

Зі спогадів ветерана ...до початку Великої Вітчизняної війни я знаходилась у дитячому будинку міста Слов’янська Донецької області. Мої батьки померли в один рік, коли мені ще не було 3 років. На фронт пішла добровольцем. 19 вересня 1941 року я вже знаходилась у діючій Червоній Армії. Проходила службу у першому батальйоні 15 окремої мотострілкової бригади, яка входила в склад 16 танкового корпусу 7 гвардійської танкової армії на посаді санітарки. Надавала першу медичну допомогу пораненим на полі бою, потім доставляла поранених у польовий медсанбат. Наша частина з боями відступала від міста Харкова до Воронежа. Були вимушені відступати з великими втратами. Потім оборонні бої в окопах взимку та влітку. У серпні 1942 року нашу частину направили під Сталінград, де ми знаходились до середини грудня 1942 року. Хто був під Сталінградом, той знає яку ціну заплатили наші солдати, щоби вистояти, знаходячись весь час під бомбардуванням та обстрілом. У лютому-березні 1943 року визволяли Курську область, Дмитрівський район. У липні місяці 1943 року Курська битва. У вересні-жовтні 1943 року знову бій – визволяли Кіївську область. У січні-лютому 1944 рок Корсунь-Шевченківська битва, визволення Черкаської та Вінницької областей. Далі Кишинівська операція – початок визволення Румунії.