Молдобаев Сатар
Молдобаев
Сатар

Сержант / Старший телефонист полка

История солдата

Биздин атабыз - Молдобаев Сатар жашоодо жакшы – жамандык көрдү. Кичине кезинен жетим калып, мектепти, анан кийин педагогикалык жогорку окуу жайын бүтүрүп, биринчилерден болуп согушка кеткен. 1941-1946 жылга чейин Советтер Союзунун  ар кайсы жерлеринде: Кавказта, Украинада, Россияда, Кубаньда, Белоруссияда болуп Жениш күнүн Прагада тоскон. Канча немецтин окторунун астында калып, жарадар болуп, андан кийин өз жерине, элине кайтып келген.

Сабаттуу жана билгич болгон үчүн сельсоветке секретарь болуп, Райисполкомго которолуп, андан кийин Фрунзедеги Советтик Партиялык мектепти бүтүргөн. Өкмөт менен Партия жөнөткөн ар түрлүү иштердин тепкичтерин басып өттү.

Кийин өз айылына барып, зоотехник деген диплом алып Калинин атындагы совхоздо айыл-чарба жетекчи жумуштарында иштеди.

Иштеген ишинде бийик натыжайларга жетишты, элдин алкышын алды.

Кийин, 1982 жылдан бери эмгек сиңирилген эс-алууда жана жаштарга үлгү болуп мектепте да жоолугушуларга катышып жүрдү.

Ошону менен бирге үй – бүлөсүн эч капа кылбай, төрт баласын өстүрүп, баарына жогорку билим бергенге жетишти.

Китептин ичинде өзүнүн жазгандары, эскерүүлөрү, атабыз жөнүндө эскерүүлөр, ошону менен бирге бир нече жыл жыйнаган санжыралары да берилди.

Санжыра “Молдобаев Сатардын санжырасы” деп аталсын деп чакырабыз.

Апабыз-Молдобаева Багда 1947 жылы атабыз менен баш кошуп, өмүрүн үй – бүлөгө, балдарына арнады. 3 уулду жана 1 кыздуу болушту. Атабыз менен баарына жогорку билим беришти, үйлөндүрүштү. Ашыкча сөз сүйлөбөгөн, мээримдүү эне болгон.

Атабызды  жана апабызды эч качан унутпайбыз, дайыма жаркыраган элестерин элдин арасында жана биздин жүрөгүбүздө калат.

Биз да атабыздан жана апабыздан колубуздан келген жакшылыгыбызды аяган жокпуз.

Ушул китепти атабыздын  жана апабыздын жаркын элесине балдарынан арнайбыз.

ӨМҮРДҮН НЕГИЗГИ ЭТАПТАРЫ. ОСНОВНЫЕ ЭТАПЫ ЖИЗНИ

1-ноября 1921 года родился в селе Шабек, Иссык-Атинского района.

С сентября 1930года до  сентября 1934года – учеба в школе села Шабек, Иссык-Атинского района.

С сентября 1934 года – до сентября 1939 года учеба в Детдоме - средней школе имени К. Ворошилова в  селе Таш-Тобе (Воронцовка).

С сентября 1939года по июль 1941 года – учеба в Педучилище и Фрунзенском  педагогическом техникуме.

Декабрь 1941года - призыв в ряды Советской армии.

С декабря 1941 года до июня 1942 года – военная подготовка в Армии.

С 7-июня 1942 года до ноября 1942 года  – участник боевых действий: на Кавказе, Харькове, Ростове, Минводах, Нальчике, Грозном, Моздоке.

С 19-ноября 1942 года до 9-мая 1945 года - участник боевых действий: в Белоруссии, Польше, Румынии, Венгрии, Чехословакии.

Победу в Великой отечественной войне встретил 9-мая 1945 года в городе Прага – столице Чехословакии.

С мая 1945 года по декабрь 1946 года -  демобилизация в Белоруссии городе Минск.

В декабре 1946 года – прибытие в родное село.

С августа 1947 года – ответственный секретарь, с 1950года - торага Первомайского сельсовета.

С 1952 года по 1953 год – ответственный секретарь райисполкома в селе Ивановка.

С сентября 1953  года по 1957год – учеба в Республиканской партийной школе.

С августа 1957 года по  ноябрь 1959 год – работа в Государственных органах.

С октября 1959 года по октябрь  1960 год – инструктор Ивановского и Канского РК КП Киргизии.

С октября 1960 года – Старший инженер по подготовке кадров ММХ-ва Киргизской ССР.

С октября 1962года - работа в совхозе имени Калинина: бригадир по животноводству, старший  зоотехник – селекционер, управляющий отделением, главный зоотехник -  селекционер, парторг совхоза.

С октября 1982 года – на заслуженном отдыхе.

Женат, имеет 4х детей

Август 1982 года – вместе с супругой - круиз по реке Дунай с посещением городов Бухарест, София и Черного моря.

1980 год – как лучший работник:  Германия с посещением городов Берлин и Потсдам.

ЖООКЕРДИК СЫЙЛЫКТАР. БОЕВЫЕ НАГРАДЫ

2 ордена Красной звезды.

Ордена Славы II- III степени.

Орден Отечественной войны I степени.

18 благодарностей от Верховного Главнокомандующего советскими войсками И.В. Сталина.

ПОЧЕТНЫЙ Знак “Ветеран войны 1941-1945г.г.”.

12 медалей Советского Союза:

Медаль  “За отвагу” , медаль “За взятие Будапешта”, 1946год.

Медаль “За победу над Германией” в Великой отечественной войне 1941-1945гг.”, 1946год.

Медаль POKIB ВИЗВОЛЕННЯ УКРАIНИ”1994год,  медаль «ЗА ОБОРОНУ КАВКАЗА», 1946год.

Медаль “40 лет Вооруженных сил СССР”, 1958год.

“50 лет Вооруженных сил СССР”, 1968год.

Медаль “ТРИДЦАТЬ ЛЕТ ПОБЕДЫ В ВЕЛИКОЙ ОТЕЧЕСТВЕННОЙ ВОЙНЕ 1941-1945гг.”, 1976год.

Медаль «ПОБЕДИТЕЛЬ СОЦИАЛИСТИЧЕСКОГО СОРЕВНОВАНИЯ 1973года». Медаль «Ветеран труда», 1982год.

Медаль “ СОРОК ЛЕТ ПОБЕДЫ В ВЕЛИКОЙ ОТЕЧЕСТВЕННОЙ ВОЙНЕ 1941-1945гг.”, 1985год.

Медаль “70 лет вооруженных сил СССР”, 1988год.

Медаль “50 ЛЕТ ПОБЕДЫ В ВЕЛИКОЙ ОТЕЧЕСТВЕННОЙ ВОЙНЕ 1941-1945гг.”, 1995год. Медаль “Жукова”, 1996год.

Медаль “60 лет Победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 годов”, 2006 год. Медаль “65 лет Победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 годов”, 2010 год

КОРУТУНДУ. РЕЗЮМЕ

Молдобаев  Сатар

Родился 1922-году в селе Нурманбет Иссык-Атинского района Кыргызской Республики. Учился и воспитывался в детском доме, затем, оставив учебу в пединституте г. Фрунзе, добровольцем ушел на фронты Великой Отечественной Войны.

В послевоенные годы работал на разных работах по восстановлению народного хозяйства: секретарь, председатель сельского Совета Ивановского района Кыргызской ССР; ответственный секретарь райсовета; в 1957 году окончил 3-х годичную партийную школу при ЦК КП Киргизии, закончил зооветтехникум; работал главным зоотехником, парторгом в совхозе имени Калинина Чуйского района.

В 1982-году вышел на заслуженный отдых, трижды ранен, ИОВ II группы.

АВТОБИОГРАФИЯ

Я, Молдобаев Сатар, родился в ноябре 1922года в селе  Нурманбет, Ыссык-Атинского  района Кыргызской  республики.

В моем десятилетнем возрасте умерли отец и мать, остался без родителей.  Учился и воспитывался в детском доме. Окончив 9 классов в 1940году, поступил в педагогический  институт,  однако наши молодые годы совпали со временем начала Великой  отечественной войны. Пришлось оставить учебу и по призыву идти на фронт на борьбу  против немецких фашистских захватчиков. Первый бой принял я летом 1942г. под Харьковом в составе 23го отдельного эскадрона связи легендарного четвертого гвардейского Кубанского, Казачьего Кавалерийского корпуса (командиры генералы Кириченко Н. Я. и Плиев А.И.).

Летом 1942года немцы крупными силами прорвали наш южный фронт и быстро двигались на юг, в направлении Кавказа. В неравных боях мы вынуждены были оставить Украину, Белоруссию, потом города Ростов, Ставрополь, Нальчик.  В августе в ожесточенных боях мы героически отстояли города Владикавказ и Грозный и вынудили

остановиться немецкую армию.

В ноябре 1942года после разгрома немецкой армии в Сталинграде инициатива перешла на нашу сторону и немцы вынуждены были бежать на запад, освобождая Украину и Белоруссию.

В  1944году мы гнали фашистов далее, освобождая территории Румынии, Венгрии, Чехословакии. День победы в Великой отечественной войне 9-мая 1945года я встретил городе Прага - столице Чехословакии. Эту долгожданную весть мы услышали на рассвете 9го мая по радио, когда объявили  об окончании войны. От радости, от счастья долгого трудного ожидания конца войны мы стали салютовать вверх фуражками и другим, что имели в руках (даже оружие, ремни, цветы, рубашки, фляжки) и выражали свои нахлынувшие, неповторимые чувства  всем, чем мы могли.

В годы войны я был три раза ранен, одна немецкая пуля до сего времени осталась у меня в левой голени.

За проявленные отвагу и отличные боевые действия над врагами был награжден четырьмя боевыми орденами,  десятью медалями Советского Союза.  Имею 18 благодарностей от Верховного Главнокомандующего И.В. Сталина - как участник блестящих военных побед над немецко-фашистскими захватчиками.

Атам Молдобай Бешене баласы 1880-жылдын ары жак бери жагында төрөлгөн. Анткени ал киши 1934-жылы 54 жашында каза болгон. Муну жакшы билем. Ошондо мен 4-класста мектепте окучумун, 12-13 жаштагы кезим. Бешене балдары беш бир тууган болуптур. Улуусу атам Молдобай, анын инилери  Кожобай (сокур, бир көзү кыйшык киши экен), Малабай, Үркүмбай жана Каргабай дегендер. Үркүмбай менен Каргабай мурун каза болуп, артында балдар калбаптыр. Салт боюнча күйөөсү өлгөн жесирди төркүнүнө кетирбей, бир бир туугана алып калыш керек экен. Ошондуктан өлгөн Каргабайдын келинчеги Кымкатайды атам Алмадайдын үстүнө экинчи аялдыкка нике кыйдырып алып калыптыр.

Атам бузурманчылыкты таза кармаган, арак, бозо ичпеген, беш убак намазын үзбөй окуган, дайыма орозону убагында кармаган, калп айтпаган, адамга жамандык кылбаган, ууру-кескини жек көргөн инсан экен. Атам дайыма жакшылык менен соопчулук жана кайрымдуулук кылып келген, ошол үчүн эл ичинде жана туугандар арасында өзүнчө кадыр баркы бар болгон. Бешене балдарына баш-көз болуп, акыл насаатын айтып жургөн.

Апам Алмадай Эпкиндеги Жумабай дегендин кызы экен. Сулайка, Салыйка деген эки кыз төрөлгөндөн кийин эркек төрөлгөн балдары токтобой калат. 1921-жылы мен күз айында төрөлүпмүн. Ырым кылып төрөлгөндөн кийин мени Карагул менен анын жубайы Ботокөз ала качып кетет. Ошондо атам менен апам эркек балабыз жок деп, баланарды бизге саткыла деп Карагүлдукуна ыйлап келишет. Ырымдап тогуз нерсе: отун, орок, балка, бычак, керки, кетмен ж.б. тартуулаганда, алар акыры сөзгө келип  “сатышат”. Ошондон кийин  Шыка мага Сатар деп ат коюп берет экен.

Кичи апабыз Кымкатайдан 1922-жылы Сатыгул деген бир эркек төрөлөт          , атабыз бир, энебиз бөлөк. Сатыгул экөөбүз бир өсүп, бир чоңойдук.  Армияга, согушка (ВОВ) 1941 ж. декабрь айында чакырылган, бирге бир эле күнү чакырылдык. Ал Панфилов дивизиясында чалгынчы болчу. 1944-жылы күз айларында  немецтерден тирүүлөй “тил” кармап келүүгө чалгынга барганда душмандардан согушта баатырларча  каза болгон. Сөөгү Великие Луки деген шаарга коюлган, Москванын ары жагында. Раматылык иманы жолдош болсун. Эр жетилип жакшы жигит болуп чоңойду эле, бирок өмүру кыска экен. Солкулдаган 22 жашында о дүйнөгө кете берди.

Менден кийин инилерим Сапар жана Жөжөн төрөлүштү. Булар чоңойуп, кийинчерээк үй-бүлө курушуп, өз оокаттары менен кетишти.

Атам берки туугандарына караганда оокаттуу, малдуу жандуу эле. Өзүмдүк койлору 300 аша чаап берди, 10-15 жылкысы, 2-3 саан уй төлү менен,  2-3 баш өгүздөру болоор эле соко айдаганга. Кыштын күнү талаада кыштап чыгып, жаздын алды менен өйдөлөп жайлоого чыгып кетчү. Жайлоода бир желе бээ (7-8 баш) байлап кымыз жасашчу. Уйду, койлорду саап айран уютуп, жайы менен “ак” ичип турчубуз. Козу союп, шерине жешчү.

Дыйканчылыкта 2-3га буудай, сулуу ошончо эле беде, бираз конок, кара таруу эгише турган. Эгин-тегин жыйнаган маалда, өзгөчө беде чабыкта атам тоодон кой союп, бир атка кымыз артынып талаада иштегендерге жеткирип берер эле. Талаада иштегендер, эгин бышканда, кол менен оруп, кырманга алып келип, жайып, моло таш менен же мал менен тепсетип темин бастырчу. Кызылын ортосуна чогултуп, кол күрөк менен шамалга сапырып алышчу.

Раматылык атам жана апам мени эң улуу балабыз деп кастарлап, ушул уулубуз киши болот, окутуп билимдүү адам болсо деген тилектери бар эле. Апам, Сатарымдын келинчегин бир көрүп өлсөм - арманым жок деп айтар эле. Мага келинчектүү болгондо деп төшөнчү - орун, тигүүчү машине энчилеп жүрдү, бирок бул тилегине жетпей 1930-жылы каза болду. Атам болсо мага деп күмүш ээр токум, ат жабдыктарын таза булгаарыдан жасатып камдап койгон. Кийин атам 1933-жылы төшөнчүлөрдү тигүүчү машинасы менен Жарбашыга эжем Салыйканыкына аманат кылып жеткирип берди. Көрсө атам деле көп узабасын билсе керек. Ал кишинин ашказаны оорукчан болчу. Акыры ошондон 1934-жылы күз айларында көз жумду. Көзү тирүүсүндө, байкасам, мени Жамансартка тапшырган окшойт. Заман жаман болуп баратат, көзүм өтсө кандай болот деп Сатарды карай жүр, айла кетсе детдомго өткөрүп кой, ошол жерден билим алсын, өкмөт тарбиялап, өстүрсүн, анан чоңөйсо кор болбос деген окшойт. Менин баамы                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           мда, акыры, Жамансарт документ топтоп детдомго өткөрүп жиберди.

Детдом Таш-Төбөдө (Воронцовка) болчу. Таш-Төбө орто мектебинде беш жыл окуп, тарбияландым, жакшы билим алдым, бул мектептин мугалими тарбиячылары  эң мыкты тажырыйбалуу болгон. Таш-Төбө орто мектебинен окуп чыккандардын көпчүлүгү кийин алдыңкы жооптуу кызматтарга көтөрүлүп кетишти. Тартиптүү балдар лагерге, курортторго барып турчу. Кээ бир дем алыш күндөрү директорубуз колубузга акча берип койчу. Шаарга барып каалаганча аралап, кино, цирк көрүп, морожный жеп,  лимонад ичип келчүүбүз.

Жайкы дем алыш күндөрү тууганчылап айылга барып теңтуш балдар менен черим жазылганча ойноп кетип калчумун. Мектепте орус тил сабагына көп көңүл буруп журдүм. А. Токомбаевдин “Кандуу жылдары”,  К. Жантөшевдин “Каныбеги”, Н. Островскийдин “Болот кантип курчуду”, Ш. Руставелинин “Жолборс терисин жамынган баатыр” жана башка роман, повестерди колдон түшүрбөй, 2-3 жолу кайталап да окудум. Бираз бой жетип чоңойуп, бирге окуган Рая деген кыз менен сырдашып, ынак болуп кеттик. Көп көрүшпөй, жолугушбай калсак бирибизди бирибиз сагынып калчуубуз. Бирок, келечек ой турмуш бизди башка жолго салды. Ошол кезде дүйнөдө эл аралык абал курч мүнөзгө айланып баратты. Германия согушка ачыктан ачык эле даярдана баштады. Батыш Европадагы өлкөлөрүнүн көпчүлүгүн басып алды. Биз дагы даярдана баштадык. Жаштардын келечек тагдыры, биздин тагдыр ошого туш келди.

Мен 9-классты бүтүргөндөн кийин педучилищенин 2-курсуна кирдим.

Кийинки жылы педтехникумдун тарых факультетине которулуп кеттим. Бул ошол кездеги жогорку жайларынын эң алдыңкы жогорку окуу жайы боло турган.

Бир жылдан кийин, 1940-41 окуу жылы студенттердин 60% окууну таштап кетип калдык. Себеп: сөзсүз согуш болот, биз фронтко кетебиз, кандай болот.  Бир аз болсо да эс алып, ойноп алалы деген максат.

Согуш 22-июнь 1941ж. башталды. Германия эч жарыялабай туруп - кол сала баштады. Мен 1941-жылы декабрь айында армияга чакырылдым. Алгач 5-6 ай согуш иштерин  үйрөтүштү. Андан кийин 1942-жылы 7-июньда фронтко согушка кирдим.

Немецтер бизди чыгышты көздөй кубалай баштады. Кавказды көздөй качып жөнөдүк. Тим эле укмуш. Армия, жөнөкөй эл, кемпир, чалдар, жаш балдар, чаң тополоң, баары тең аралашып чыгышты көздөй баратышат. Мал айдагандар да бар. Согуштук техника, машина, трактор, поездер, баары эле чыгышка жол талашып баратышат. 2 айдын ичинде биз Харьковдон качып, Ростов, Ставрополь, Минводы, Нальчик ж. б. көптөгөн  кыштактарды немецтерге калтырдык. Акыры Грозный, Моздок шаарларына келгенде, душманды токтоттук. Бул жерде фронт 1942жылдын ноябрь айына чейин токтоп турду.

Советтик Армия жаңы күч топтоп, дагы жаңыдан куралданып, 19-ноябрь 1942ж Сталинградда немецтерди талкалагандан баштап душманды батышты көздөй кубалай баштадык. Курал-жарак жана согуштук техникалар көбөйду. Демилге бизге, советтик армия тарапка ооп кетти. Эми биз немецтерди кубалай баштадык. Алар бизге катуу каршылыктарды көрсөтүп жатышты. Ошого карабай, немецтерди биз Кавказдан Чехословакияга чейин кубалап, сокку уруп бардык. Кара деңиздин жээгин бүт, Украина, Белоруссияны аралап, Польша, Румыния, Венгрия  жерлерин бошоттук. Көп жерлерди, көп элдерди көрдүм. Согушта жүрүп үч жолу жарадар болуп да, үчөөдө тең айыккандан кийин кайра фронтко барып жүрдүм. Бир ок операция болуп алынбай жоон санымда калды, ал ок ушу күнгө чейин денемде жүрөт. Фронтто дайыма военный связист болуп жүрдүм.

Согуштук тапшырманы эрдик кылып, так аткарганым үчүн 5 орден, 8 медаль менен сыйландым. Советтик армиянын главнокомандующийи Сталинден 18 жолу рахмат алкышын алдым. 8-май 1945жылы биз Чехословакиянын Брно деген чоң шаарына келип токтодук. Подвалда 20 - 25 – жылдык жакшы винолор болот экен. Бочкаларды ачып, бир аздан вино ичип, эс алып калдык.

9-май таңга маал согуш бүттү, немецтер айласыздан багынып берди деген кабарды радиодон угуп, баардыгыбыз көчөгө чуркап чыктык. Ураалаган кыйкырык. Бирибиз да калбай колубуздагы автомат, мылтык менен асманга салют берип атып калдык, зениткалар, замбиректер да салют берип атып калышты.

Таң атып күн чыкканча баарыбыз бапыраңдап кучакташып, шапканы, пилотканы көккө ыргытып жатабыз. Көптөн бери эңсеп күткөн согуш да бүттү. Душман талкаланды, биз жеңдик! Эми такыр согуш болбойт деген ой тилек бүт элдин ишеничинде болду. Бирок ошол кезде Чехословакиядагы германиянын бир армиясынын генералы (эсимде жок) капитуляцияга барбай, согушту уланта берем деп чыкты. Сталин айтты бул багынбаган армияны Советтик Армия тез арада багынтат деп. Багынбаган немецтик армия эки күндүн ичинде каза тапкандар да болду. Атаңы арман жеңишти көрүп, - анан душмандан каза болгондор да болду.

Жеңиш бүтүп биз ошол Чехословакияда бир айча турдук. Июнь айында биз Советтер Союзун көздөй жылдык. Эки жылча чет мамлекеттин жеринде жүргөнүбүздөн совет элин сагынып калыптырбыз. Чек арага жеткенде бизди текшерип, ден соолугубузду карап, анан Советтин жерине киргизди.

Ошентип, согуш бүткөндөн сон, Белоруссиянын Минскиге жакын бир токойдун арасында биздин полк 2 айча турду.

Массовая демобилизация башталды. Алды менен жашы улгайгандарды 45 жаштан өйдөңкүлөрдү анан өндуруштүн, айыл чарбасынын специалистерин, мугалимдерди, адабият, искусстводогуларды бошотушту. Мага кезек 1946-жылы декабрь айында жетти. Ошол жылдын 13-декабрь күнү өз айылыма келдим. Келсем,  эч нерсе жок. Кичи апам Кымкатай каза болуп калыптыр. Сатыгүл иним фронттон каза болгон дебедимби. Айылда иним Жөжөн жана карындашым Шарипа калыптыр. Сапар Бишкекте ФЗОну, бүтүп радио линиясында монтер болуп иштеп жүрүптүр.

Мен окууну улантып бир специалист болуп чыксам деп көп ойлондум, бирок турмуш кыйын болду. Каражат, жардам берер ата-эне жок. Ошондуктан турмуш куруп иштеш керек болду. 1947жылы жазында Бакта экөөбүз таанышып, баш коштук. 1948жылы апрель айында Марат деген уулду болдук. Марат  биздин биринчи көз жарып көргөн балабыз болгондуктан аны жерге - сууга тийгизбей, бөпөлөп багып чоңойттук. Айылда менден өткөн сабаттуу жаштар жок экен, өзгөчө орусча жазып окуган. Сельсоветке секретарь кылып алышты. Кийин ошол советке төрага болуп калдым. 1952жылы райондук советке жооптуу секретарь кылып которушту.

Анда эки жыл иштегенден кийин Республикалык партия мектепке жиберишти. Ал мектепти 1957 жылы бүтүрдүм.

Бизге окшогон сталинчил жаш кадрларды Н.С. Хрушев ар кандай жолдор менен кызматтан четтете баштады. Өсүп келаткан жолубуз бөгөлүп калды. Аргасыздан башка жолго түшүш керек болду. 1961-жылдан баштап Калинин совхозунда мал чарбасынын ферма башчысы (бригадир) болуп иштей баштадым. Башка жол жок болчу. Иш менен таанышып өздөштүргөндөн кийин заочно зоотехния институтун бүтүрүп чыктым. Кийин 1974 жылдан баштап совхоздо главный зоотехник селекционер ишине которушту. Мал чарбасында селекционер иш өтө татаал, ошол эле убакта өтө кызыктуу керек нерсе экен мал чарбачылыгында.  Селекция жолу менен малдын тукумун асылдандыруу оңой иш эмес, өтө татаал экен. Менин баамымда,  жогорку жетекчилер бул ишке анчалык кызыгышкан жок, жөн эле “давай” дей беришти. Эч ким жардам берген жок, өзүм эле тырышып ишти бир жерден чыгарайын деген максат менен иштедим, болбосо мурункуларга окшоп, орун ээлеп кете бериштин эмне кереги бар эле. Малдын тукумун асылдандырып, ошонун эсебинен азык-түлүктүүлүгүн (продуктивнотсь) жогорулатып көбөйтүү керек болчу. Мамлекеттик асыл тукум станциясы чон жардам берди. Бука, кочкорлорду тандап, улам убакыт өткөн сайын аларды  которуштуруп турушту (подбор, отбор). Жылдан жылга мал башын асылдандырып, азык - түлүк көп бере турган мал көбөйө баштады. Племенной иш жолго коюлду. Ошонун натыйжасында чарбада малдын азык-түлүгү көбөйдү. Эт өндүрүү, сүт саап алуу арбыды. Жүн да көп кыркылды. 1962 жылдын 1980 жылына салыштырганда малдан алынган азык түлүк ар бир уйдан 185 кг болсо, 1984 жылы 298 кг жетти, жүн ар бир койдон 2,6кг болсо, 1984-жылы 3,7кг жетти. Мал башынан төл алуу да арбыды.  Малдын саны тез көбөйду, жайыт жетпей калды. Ошентип жыйырма жыл ашуун мал чарбасында талыкпай иштедик. Аба-ырайынын ысыгына күйүп, суугуна тоңуп, керек болсо күнү түнү уйкудан калып ден соолука карабай мал деп жүрдүк.

Ошентип мамлекетке көп эмгек сиңирдим. 1982-жылдан баштап пенсияга кеттим. Жаман жашаган жокпуз. Эл ичинде турмуш жакшы эле болчу, орто, ортодон бираз өйдөрөөк жашадык, башка элге караганда десе боло турган. Мына 1982-жылдан бери пенсиядамын. Ушул сексенинчи жылдын аягы токсонунчу жылдын башында бул жылдар оор жыл жана жаман жылдар болуп калды. Анткени, 1917-жылдан бери жашап келген ССР жоюлуп, ар бир союздук республика жоюлуп, озүнчө мамлекет болуп кетишти. Токсонунчу жылдар кымбатчылыктын жылы болуп калды. Ата Мекендик улуу согуштун убагында да мындай кымбатчылык болгон эмес. Элдин кулк-мүнөзү өзгөрүлүп, ыйман жоголуп баратат. Социализм жоголуп, капитализмге кеттик. Өнөр жайы, айыл-чарбасы талкаланды да,  өтө төмөн түшүп кетти. Жер, жан башына менчикке бөлүнуп кетти. Техника талкаланды, жерди иштетип алууга жеке дыйкандын алы келбей калды, техника жок. Малдын асылдуулугу күндөн күнгө төмөндөп баратат. Эгиндин түшүмү да азайып эң эле азайып кетти. Каякка баратабыз эч ким билбейт. Ушинтип мына жылдар өтүп баратат. 2002-жылы октябрь айында биздин Бакта экөөбүздун 80- жылдык тойубузду өткөрдүк. Канттагы (Berolina) деген кафеде той абдан жакшы өткөрүлдү. Тойго 150 адам – жалпы тааныштарыбыз, куда-кудагыйлар, балдардын жоро-жолдоштору келишти. Ушулардын баары видио-магнитофонго тартылып калды, сактап кийинки небере-чөбөрөлөр көрөөр...

Мен балдарыма абдан ыраазы болдум, тойду  Марат, Мария, Мырзабек, Болот, Тамаралар башкарып, иреттеп жүрүшту.

Ошентип өмүрүм текке кетпеди деп, кудайга ыраазы болдум. Багда экөөбүз бактылуубуз деп сезип калдык.

ЭСИМДЕ ЖАКШЫ КАЛДЫ. ХОРОШО ПОМНЮ

Летом 1942 года я попал на фронт связистом 23 отдельного эскадрона связи, 30-отдельной кавалерийской дивизии, 4-гвардейского Кубанского Казачьего Кавалерийского Корпуса.

Командовали корпусом в начале генерал Кириченко, а затем генерал Плиев (имена и отчества не помню). Мы гордились своим легендарным корпусом,  дорожили его честью и славой. Воины корпуса как то выделялись и обособлялись от других родов войск.

Наш корпус прошел с боями славный путь от Моздока до Праги, исколесили мы Северный Кавказ, Украину, Белоруссию, участвовали в освобождении Польши, Румынии, Венгрии и Чехословакии, закончили  войну только 2го мая 1945г.

Корпус при поддержке мотомеханизированных и отдельных гвардейских минометных частей часто проникал в глубокий тыл врага. Проникали быстро и стремительно, захватывали важнейшие пути враги, дороги, переправы, перерезали телеграфно-телефонные связи, били оккупантов в спину, организовали немцам ужас, устраивали панику.  Было  много бессонных смертельно опасных ночей, что утром смотришь, не узнаешь даже своего друга, так как у него на лице пыль, смешанная с потом. Чистыми остаются только зубы и глаза, которые блестят и напоминают  радость победы и счастья что остался в живых.

На боевом пути в освобождении  Херсонщины я был  очевидицам страшного зрелища. Уходя, фашисты разрушили и разгромили много сооружений, сжигали склады с зерном, продуктами, железнодорожные составы со скотом и продовольствием, которые немцы не успели увести. Горели целые деревни, горели школы и библиотеки, исторические памятники, все горело и, даже земля под ногами. Страшно и жалко было смотреть на это варварство, ведь все они были созданы руками наших советских людей и на нашей земле.      С тех пор утекло много времени, все сглаживается и забывается.

В моей памяти остался один характерный боевой эпизод, когда освобождали Херсонскую землю. В боях от оперативности и четкости связистов зависело очень многое, успехи боевых операций и жизнь многих-многих воинов. Не помню, какой населенный пункт, кажется в районе южнее Ново-Аскании, нам приказано было сходу и срочно протянуть связь на передовой. Быстро собрались во главе с сержантом Батюк из Белоруссию, я, Чиркин Борис из Беляевки, что на Днестре и Шалавой, не помню откуда и двоих солдат, имена которых забыл. Если тянуть в обход по укрытым балкам, где шли бойцы на передовой, то получалось более трех километров. Решили идти напрямик, здесь около одного километра, однако более 200 метров участка было открытым, которое просматривалось фашистами и простреливалось пулеметами. Рассыпались цепочкой побежали бегом, преодолевая это расстояние, таща за собой телефонную линию. Немецкий пулемет начал поливать нас свинцом, пули свистели у виска. Смотрим друг на друга, значить все живые, и далее бежим вперед. Вот, вот остается совсем немного, метров  7-3 и, вдруг, пуля сразила сержанта Батюка, а потом и меня в ногу. Приказ нами был выполнен блестяще, раньше намеченного срока, наши смогли подняться и прогнать немцев дальше на Запад. Но тяжело раненный сержант Батюк вскоре скончался. Меня, со слепым пулевым ранением левой голени вечером доставили в сан. част,  пулю не удалили, так как мы находились в тылу врага и не было госпиталя.

Через неделю – полтора, как мне стало немного легче, честно говоря, убежал к своим в эскадрон. Командир эскадрона немного поругал за самовольничание,  потом приказал санитарам оказывать мне постоянную медицинскую помощь которые через день перевязывали рану. Постепенно рана зажила, в последующем я пошел в общий строй.

Немецкую пулю и по всей день ношу в своем теле. А вообще на фронте был ранен три раза.

Таких эпизодов на войне нами было пережито немало. За отличные боевые действия нас представили к Правительственным наградам и мне дали орден «Красной-Звезды».

Хорошо помню, что здесь, на Херсонщине храбро погибли много моих боевых товарищей. Пал под бомбежкой мой командир взвода младший лейтенант Мушер, позднее погиб наш командир эскадрона капитан Пляцковский.

Хочу отметить, что в освобождении Херсонской земли участвовали в боях много представителей разных национальностей нашей страны, которые глубоко любили свою Родину, не считаясь, кто откуда. Шлю Вам фотографию моих боевых товарищей- ветеранов - связистов, которые остались в живых. Вот в первом ряду справа я, во втором ряду  слева – Шаловой, который своей рукой держит руку товарища рядом, Ефанов смеется, через одного солдата стоит Блажеко Митя, Герасименко стоит боком и смотрит серьезно, в последнем ряду стоит слева Бочкарев Федя и улыбается, остальных забыл, так знаю в лицо.

Многие были из Кубани, Бочкарев Федя был нашим запевалой, в походе, между боями, в свободное время своим замечательным голосом потянет военные или народные песни, особенно старые казачьи, как мы тут все подхватывали и пели вместе.

В этом боевом эскадроне чувствовали мы себя как в родном доме, в одной семье, все тяжести войны и радости делили пополам, выручали друг друга, товарища в беде не оставляли.

В настоящее время у меня сохранились 18 благодарностей Верховного Главнокомандующего Сталина И.В. как участнику побед над фашизмом, а также фотографии от далёких друзей.

После войны мы разъехались по родным местам. Вернулся и я в Киргизию в конце 1946года. Родителей у меня не было еще до войны, поэтому воспитывался я в детском доме. Было очень трудно практически  все начинать  с нуля.

После учебы в партийной школе работал на различных должностях партийной и  советской работы, одновременно получил специальность зоотехника.

Стал семейным, имею 4х детей, сейчас все они взрослые, получили высшее образование, работают в различных отраслях народного хозяйства страны.

ПИСЬМО МОЛДОБАЕВУ САТАРУ ИЗ ГОРОДА ХЕРСОН, ГДЕ ВО ВРЕМЯ ВОВ ВОЕВАЛ КАК КАВАЛЕРИСТ

Дорогой  товарищ Сатар Молдобаев!  Это последняя страница очерка, который я написал о Вас, я посылаю его в газету.

18 раз салютовала воинам 4-го  гвардейского    кавалерийского казачьего корпуса столица нашей Родины – Москва. 18 благодарностей получили они от Верховного командования Советских Вооруженных сил. Все 18 благодарностей, как священная реликвия войны, сохраняются и у славного сына киргизского народа Сатара Молдобаева. Свято выполнили воины казаки-гвардейцы наказ Родины о беспощадном уничтожении фашистских захватчиков. Корпус возвратился на родную землю с Боевым знаменем, украшенным орденами Ленина, Красного Знамени, Суворова II степени и Кутузова II степени. Многими Правительственными наградами была отмечена боевая доблесть дивизий 1 и полков корпуса.

Связист Сатар Молдобаев за подвиги на фронтах был награжден орденом Славы, двумя орденами Красной Звезды, многими медалями.

Как сложилась послевоенная жизнь славного связиста Молдобаева Сатара?  После воины корпуса разъехались по родным местам, вернулись к мирному труду. Сатар вернулся в Киргизию в конце 1946года.

Родителей еще до войны не было, воспитывался в детском доме. Очень трудно было, все начинал с нуля.

Работал на партийной и советской работе, учился в партийной школе, одновременно получил специальность зоотехника, стал семейным, имеет 4х детей, сейчас все дети взрослые. Получили высшее образование и работают в народном хозяйстве.

Да много сил отдал фронтовик в дело подъема сельского хозяйства, увеличения производства мяса, молока, шерсти, долгое время он проработал главным зоотехником совхоза.

Недавно Сатар Молдобаев ушел на заслуженный отдых, стал пенсионером, однако, дома ему не сидится, ходит на животноводческий комплекс, где ранее работал, свой опыт и знания передает молодым специалистам животноводства.

Ведет коммунист Молдобаев Сатар военно-патриотическую работу, разыскивая  ветеранов-однополчан.

А мы просим отозваться участников боев на юге Украины, прислать свои воспоминания и фотографии.

Наш адрес: УССР. 325002. Г. Херсон, Приднепровский парк. Дворец культуры и техники текстильщиков, клуб «Родина».

Адрес автора: 325000. г. Херсон, ул. Белинского, 24, кв. 15. Цитрон Александр Абрамович.

Папа наш простился с нами 29 ноября 2011 года после долгой и продолжительной болезни. Похоронен в родном селе Нурманбет-Шабек. Дети, родственники, все жители села проявили уважение к нему: пришли проститься, провели поминания, поставили памятник. Ежегодно в этот день семья проводит в доме отца куран-окутуу. Андан тышкары Орозо-айтта, Курман-айтта куран окутуп турабыз.

На день 9 мая ежегодно в сельской школе проводятся с коллективом школы, учениками, оставшимися в живых людьми старшего поколения, которые знали его – школьные утренники в виде конференции. На этом утреннике проводятся различные мероприятия в виде: чтения стихов о войне, в т.ч. и о нашем отце (они приложены в конце книги), мини-спектакли как он уходил на Великую отечественную войну (1941) и вернулся (1946) в родное село, конкурсные вопросы на лучшие знания биографии и заслуг Молдобаева Сатара, воспоминания-интервью у соратников и родственников о нашем отце, демонстрируются слайды в виде презентаций. В конце утренника дочь Сатара Ата – Марина Сатаровна подробно рассказывает биографические данные, трудовую деятельность и о семье.

Кроме того, ежегодно 9 мая, начиная с 2016 года, дети и внуки Сатара Ата участвуют в торжественном параде-шествии «Бессмертный полк», репортажи в виде слайдов оттуда также демонстрируются на утреннике.

Решением Нурманбетского Айыл-өкмөтү и Айыл-Кенеша с ноября 2013 года улице, на которой жил Сатар Ата, присвоено имя «Сатар Ата көчөсү».

В 2011 году выпущена книга «Таза инсан Сатар Молдобаев», посвященная светлой памяти нашего отца, в которой изложены основные этапы жизни, список боевых наград, автобиография, воспоминания отца о войне, о Багда апа, детях, близких родственниках и в конце книги изложены Санжыра по Сатару Молдобаеву.

Настоящая книга является ее переизданием и дополнением.

Из книги «Пламя над степью»

Сатар Молдобаев, бывший  связист 23-отдельного

эскадрона  связи,  30-й отдельной Кавказской

Краснознаменной дивизии,

4-го гвардейского Кубанского

казачьего кавалерийского корпуса .

ӨМҮР БОЮ. НА ВСЮ ЖИЗНЬ

На всю жизнь остались у меня в памяти бои за Верхние Торгаи, а потом быстрое продвижение на юг, в сторону Перекопа. Чтобы сдержать наше стремительное продвижение, немецкое командование бросило в бой авиацию. В ровной степи негде было укрыться, и мы несли большие  потери. Погибли во время бомбежек наш командир взвода младший лейтенант Мушер, а позднее - командир эскадрона капитан Пляцковский.

Прошло уже более 50 лет с тех пор, как мы сражались на херсонской земле. Но я почти все хорошо помню. Было это в районе Аскании – Нова. Мы получили приказ с ходу дать связь на передний край, где завязался бой с противником. Быстро собрались. Старшим был назначен сержант Батюк из Белоруссии, рядовые – я из Киргизии, Борис Чиркин из Беляевки, что на Днестре, фамилии остальных забыл. В нашем эскадроне служили представители разных национальностей. Но мы чувствовали себя членами единой семьи, делили на всех и радость побед и горечь поражений, товарища в беде не оставляли.

Линию связи можно было протянуть по неглубоким лощинам, по которым бойцы шли  на передовую. Но это удлиняло расстояние.  Решили идти напрямик, хотя это в три раза ближе, но зато надо было пройти более  200метров  по открытому участку, который враг простреливал из пулемета. Рассыпались мы цепочкой и побежали. Фашисты  открыли огонь, пули подымали фонтанчики земли, свистели над головами.   Вначале все шло благополучно, мы мчались, оставляя за собой линию связи. Но  когда уже выходили из зоны обстрела, пуля срезала сержанта Батюка, меня ранило в левую ногу. Но приказ был успешно выполнен, связь стала работать раньше намеченного срока. Товарищи поднялись в атаку и погнали фашистов.

Вечером меня доставили в санчасть,  но пулю из голени не удалили, потому что дивизия совершала рейд по вражеским тылам и госпиталя в ней не было.

Недели через полторы я убежал на санчасти в эскадрон, но меня водворили на место. Вскоре рана зажила, и я встал в строй. Немецкую пулю и по всей день ношу в левой голени. Кроме  этого, позже, я был  еще трижды  ранен.

За отличные действия нас представили к правительственным наградам. Меня наградили ордером Красной Звезды.

После войны мы разъехались по родным местам. В конце 1946года вернулся я в свою родную Киргизию, был на партийной и советской работе, учился в партийной школе и параллельно получил и специальность «зоотехников». Вложил много энергии и труда по восстановлению сельского хозяйства, увеличению животноводческой продукции.

Стал семейным: жена Багда 1923года рождения,  имею 4х детей, сейчас все они имеют высшее образование и работают в различных отраслях народного хозяйства страны.

Недавно, в 1982 году ушел на заслуженный отдых, однако дома не сидится, хожу на животноводческий комплекс, где ранее работал, передаю свой опыт и знания молодым специалистам животноводства.

Пламя над степенью: Сборник / [Сост. Голобородь-П37 ко Ю. К. и др.]. –

Симферополь: Таврия, 1985.-240 с.

(С.152-153).

Воинская специальность Старший телефонист полка
Место рождения Село Нурманбет Ыссык-Атинского района Кыргызской республики

Дата призыва 12.1941
Боевое подразделение 23-ий отдельный эскадрон связи 4-го Гвардейского Кубанского Казачьего Кавалерийского Корпуса
Завершение боевого пути Чехословакия, Прага
Принимал участие  Харьков-июль, 1942 г.  Ростов на Дону-июль, 1942 г.  Ставрополь-июль, 1942 г.  Нальчик-август, 1942 г.  Владикавказ-август,1942 г.  Грозный-авугст, 1942 г.  Моздок-август, 1942 г.  М
Госпитали Южнее Ново-Аскании Херсонской области

Харьков-июль, 1942 г.

Ростов на Дону-июль, 1942 г.

Ставрополь-июль, 1942 г.

Нальчик-август, 1942 г.

Владикавказ-август,1942 г.

Грозный-авугст, 1942 г.

Моздок-август, 1942 г.

Моздок-ноябрь, 1942 г.

Ростов на Дону- февраль, 1943 г.

Мелитополь-март, 1943 г.

Таганрог-март, 1943 г.

Н.Буг-март, 1943 г.

Раздельная-апрель,1944 г.

Одесса-апрель, 1944 г.

Столбцы-июль, 1944 г.

Минск-июль, 1944 г.

Барановичи-июль, 1944 г.

Слоним-июль, 1944 г.

Брест-июль, 1944 г.

Будапешт-декабрь, 1944 г.

Коварно-март,1945 г.

Хорошо помню

Командовали корпусом в начале генерал Кириченко, а затем генерал Плиев (имена и отчества не помню). Мы гордились своим легендарным корпусом, дорожили его честью и славой. Воины корпуса как то выделялись и обособлялись от других родов войск.
Наш корпус прошел с боями славный путь от Моздока до Праги, исколесили мы Северный Кавказ, Украину, Белоруссию, участвовали в освобождении Польши, Румынии, Венгрии и Чехословакии, закончили войну только 2го мая 1945г.
Корпус при поддержке мотомеханизированных и отдельных гвардейских минометных частей часто проникал в глубокий тыл врага. Проникали быстро и стремительно, захватывали важнейшие пути враги, дороги, переправы, перерезали телеграфно-телефонные связи, били оккупантов в спину, организовали немцам ужас, устраивали панику. Было много бессонных смертельно опасных ночей, что утром смотришь, не узнаешь даже своего друга, так как у него на лице пыль, смешанная с потом. Чистыми остаются только зубы и глаза, которые блестят и напоминают радость победы и счастья что остался в живых.
На боевом пути в освобождении Херсонщины я был очевидицам страшного зрелища. Уходя, фашисты разрушили и разгромили много сооружений, сжигали склады с зерном, продуктами, железнодорожные составы со скотом и продовольствием, которые немцы не успели увести. Горели целые деревни, горели школы и библиотеки, исторические памятники, все горело и, даже земля под ногами. Страшно и жалко было смотреть на это варварство, ведь все они были созданы руками наших советских людей и на нашей земле. С тех пор утекло много времени, все сглаживается и забывается.
В моей памяти остался один характерный боевой эпизод, когда освобождали Херсонскую землю. В боях от оперативности и четкости связистов зависело очень многое, успехи боевых операций и жизнь многих-многих воинов. Не помню, какой населенный пункт, кажется в районе южнее Ново-Аскании, нам приказано было сходу и срочно протянуть связь на передовой. Быстро собрались во главе с сержантом Батюк из Белоруссию, я, Чиркин Борис из Беляевки, что на Днестре и Шалавой, не помню откуда и двоих солдат, имена которых забыл. Если тянуть в обход по укрытым балкам, где шли бойцы на передовой, то получалось более трех километров. Решили идти напрямик, здесь около одного километра, однако более 200 метров участка было открытым, которое просматривалось фашистами и простреливалось пулеметами. Рассыпались цепочкой побежали бегом, преодолевая это расстояние, таща за собой телефонную линию. Немецкий пулемет начал поливать нас свинцом, пули свистели у виска. Смотрим друг на друга, значить все живые, и далее бежим вперед. Вот, вот остается совсем немного, метров 7-3 и, вдруг, пуля сразила сержанта Батюка, а потом и меня в ногу. Приказ нами был выполнен блестяще, раньше намеченного срока, наши смогли подняться и прогнать немцев дальше на Запад. Но тяжело раненный сержант Батюк вскоре скончался. Меня, со слепым пулевым ранением левой голени вечером доставили в сан. част, пулю не удалили, так как мы находились в тылу врага и не было госпиталя.
Через неделю – полтора, как мне стало немного легче, честно говоря, убежал к своим в эскадрон. Командир эскадрона немного поругал за самовольничание, потом приказал санитарам оказывать мне постоянную медицинскую помощь которые через день перевязывали рану. Постепенно рана зажила, в последующем я пошел в общий строй.
Хочу отметить, что в освобождении Херсонской земли участвовали в боях много представителей разных национальностей нашей страны, которые глубоко любили свою Родину, не считаясь, кто откуда. Шлю Вам фотографию моих боевых товарищей- ветеранов - связистов, которые остались в живых. Вот в первом ряду справа я, во втором ряду слева – Шаловой, который своей рукой держит руку товарища рядом, Ефанов смеется, через одного солдата стоит Блажеко Митя, Герасименко стоит боком и смотрит серьезно, в последнем ряду стоит слева Бочкарев Федя и улыбается, остальных забыл, так знаю в лицо.

2 Ордена Красной звезды

Орден Отечественной войны I степени

Свидетельство об окончании средней школы

Красноармейская книжка

Молдобаев Сатар в школе

На отдыхе в Болгарии с супругой справа от него

После войны

После войны мы разъехались по родным местам. Вернулся и я в Киргизию в конце 1946года. Родителей у меня не было еще до войны, поэтому воспитывался я в детском доме. Было очень трудно практически  все начинать  с нуля.
     Работал в селе Нурманбет Ыссык-Атинского района Чуйской области. Вложил много энергии и труда по восстановлению сельского хозяйства, увеличения производства мяса, молока и шерсти, некоторое время работал главным зоотехником - селекционером.
      Стал семейным, супруга Молдобаева Багда воспитывала детей, имею 4х детей, сейчас все они взрослые, получили высшее образование, работают в различных отраслях народного хозяйства страны, дочь - Молдобаева Марина Сатаровна - доктор наук, профессор, заведует кафедрой в КГМА, Молдобаев Болот Сатарович - кандидат медицинских наук, доцент, работает в КГМА, сын Молдобаев Марат Сатарович - инженер-механик, долгое времся работал в мэрии города Бишкек, сын Молдобаев Назарбек Сатарович работал в мелиорации и строительстве, имею 9 внуков и 6 правнуков.

Багда
Молдобаева Багда

Багда апа 1923-жылы Ыссык-Ата районунун Киров айылында төрөлгөн (азыркы “Сынташ” айыл өкмөтүнө карайт). Документтеринде 1922-жылы төрөлгөн деп жазылып калыптыр. 13-14 жашынан баштап эмгектене баштаган: ата-энесине жардам берип, малды карап, уй саап, кичи бир туугандарын багышып, тамак-аш жасашып, картошка казышып, суу ташып жана башкаларды жасаган. Андан кийин 1938-1939 жылдары өкмөттүн чакырыгы менен Чүй каналын казышып жүргөн. Кийин “Сынташ” артелинде иштеп, кызылча багып – көп оор жумуштарды жасаган. Выписка из республиканского архива: «Абдыкулова Багда работала в бывшем колхозе имени Кирова в качестве разнорабочей с 10.02.1937г. по 30.12.1947г в количестве 10 лет 10 месяцев 20 дней. В последующем эти несколько колхозов объединились в один колхоз Сынташ. По документам архивного фонда колхоза имени Кирова, Кировского сельского Совета, Ивановского района Киргизской ССР. К сведению сообщаем, что за 1937-1942 годы документы колхоза «Санташ», за 1943-1945, 1947 годы документы колхоза имени Кирова, за 1948-1958 годы документы колхоза имени Кирова, за 1948-1958 годы документы колхоза имени Стаханова в архив на хранение не поступали». Өзү жашоо боюнча эмгекчил, күжүрмөн, чынчыл, абдан ишеничтүү, оокатты таза кылган киши болчу. Үй-бүлөдөгү оокатты орду менен, тыканчылык, абдан берилип жасачуу. Тамак-ашты дагы таттуу даярдап, кийим-кечекти, идиш-аякты орду-орду менен алып жүргөн адам. Көп сүйлөбөгөн, ишенчил, кишиге калп айтпаган адам болчу. Балдарды бакканга көп күчүн жумшады, сармжалдуу жана мээрими менен өзгөлөнчүү. 1982-жылы Сатар ата экөө 60 жылдык маарекесине карата Дунай денизи круизге барышып: Болгария, Румыния, Югославия өлкөлөрүндө болуп, Кара-Деңизде эс алып келишкен. Кийин Москва, Ленинград, Таллин шаарларында да болду, тарых жана маданий борборлорун көрдү. Ошолордо көргөнүн дайыма эстеп айтып кубанып турат. 80-жылдык маарекесин да 2002-жылы Сатар ата менен өткөздү, элдин, балдарынын алкышын алды. Бул дүйнөгө ыраазычылыгын өзү да айтты.