Маменко Ольга Кузьмовна
Маменко
Ольга
Кузьмовна
медсестра

История солдата

Народилася 20 липня 1921 р. в селі Котівка Магдалинівському районі Дніпропетровської області. Влітку 1941 р. закінчила школу медсестер у місті Дніпропетровську. В серпні 1941 р. коли німці підійшли до Дніпропетровська її призвали в армію. Відступала з частинами радянської армії на Кавказ. Під час боїв весь час знаходилась на передовій і виносила наших солдатів з поля бою. Потім була направлена в саперний батальйон, а пізніше у 1943р. і до кінця війни служила в дивізійній розвідувальній роті, спочатку Воронезького, потім Степового і, в кінці війни II Білоруського фронту. В складі II Білоруського фронту дійшла до Берліна, брала участь в штурмі Берліна. Перемогу зустріла в Берліні, нагороджена орденом Великої вітчизняної війни, орденом Червоної Зірки та багатьма медалями. Дивізія, в якій служила Маменко О.К. звільняла від фашистів Київ, Житомир, і їй було присвоєно звання Київсько-Житомирська.

Воинская специальность медсестра