Куваров Костянтин Олексійович
Куваров
Костянтин
Олексійович

История солдата

У нас удома зберігаються на червоних оксамитових подушечках бойові нагороди часів Великої Вітчизняної війни: 5 орденів і 8 медалей. Це нагороди мого дідуся. Його звали Костянтин Олексійович Куваров. Я ніколи не бачив його, тому що він помер задовго до мого народження. Але бабуся розповідала мені про нього, про його участь у війні - те, що сама запам'ятала з його давніх розповідей. Мій дідусь був кадровим військовим, пройшов дві війни: фінську і Велику Вітчизняну - і пішов у відставку підполковником Радянської Армії. Якщо ви читали вірш Костянтина Симонова «Син артилериста», то пам'ятаєте, як його герой викликав вогонь на себе. Одного разу під час фінської війни у схожій ситуації опинився дідусь. Він, за завданням командування пробравшись у ворожий тил, коректував вогонь наших батарей. І його, контуженого вибухом гранати і обмороженого, врятували наші розвідники, які першими прорвали оборону ворогів на цій ділянці. У 1941 році мій дідусь працював викладачем Омського військового училища. З перших днів Великої Вітчизняної війни він почав подавати рапорти з проханням направити його на фронт. Але потрібно було учити майбутніх командирів Червоної Армії, і лише в січні 1942 року йому дозволили відправитися у діючу армію на Північно-Західний фронт. Дідусь був офіцером-артилеристом і командував спочатку батареєю протитанкових гармат, а потім артилерійським дивізіоном. Він воював на північний захід від Москви, в Калінінській області, на Брянському фронті, звільняв від фашистів Прибалтику, а після поранення в 1944 році був направлений на III Білоруський фронт начальником розвідки артилерії 334 дивізії. Навесні 1945 року він брав участь у здобутті Кенігсберга. Після важких боїв дивізія отримала недовгий відпочинок. Колона наших військ йшла по шосе, оточеному перелісками. Раптом із-за повороту викотилася німецька колона, яка намагалася вирватися з оточення. Почався бій, але гармати виявилися відрізаними від боєприпасів, та і взагалі снарядів залишалося мало. Тільки дві протитанкові гармати були недалеко від ящиків зі снарядами. Дідусь, що опинився поблизу від них, подав команду відкрити вогонь по фашистах. Але підійшла ворожа артилерія і танки. Одна з наших гармат була виведена з ладу, у іншої були убиті коні і майже вся гарматна обслуга загинула. Тоді мій дідусь сам встав до гармати разом з солдатами і прямим наведенням почав стріляти по фашистах. Він особисто підбив в цьому бою два ворожі танки і знищив декілька гармат. Тим часом підійшли основні сили дивізії, і зупинені німці були розгромлені. За проявлену в цьому бою винахідливість і за знищення ворожих танків і знарядь дідусь був нагороджений орденом Червоного Прапора.