Куклінська Олександра Миколаївна
Куклінська
Олександра
Миколаївна
вільнонаймана

История солдата

"Коли почалася Велика Вітчизняна війна, я вчилася в Ленінградському механічному технікумі. Закінчувала я його вже в блокадному Ленінграді, працюючи в лабораторії заводу ім. К. Лібкнехта, а ввечері ходила на заняття. Працювали ми на заводі по 14 годин. Прийшовши додому, після роботи дуже часто, вночі нас посилали на дах, 6 поверхового будинку скидати і гасити запальні снаряди, які скидали німецькі літаки. Стоїш на даху, а літак летить дуже низько, і думаєш: «А як же себе відчуває та людина, яку ставили на розстріл? Напевно, як і я зараз ... Швидше б скинув. Куди він потрапить на дах чи на мене? » Ми були вільнонайманими ленінградського фронту. Наш завод був військовим і до війни. Я працювала у механічній лабораторії слюсарем- механіком 5-го розряду. На заводі випускали бронетанкові та артилерійські снаряди. Працювали ми допізна. А іноді й на ніч, щоб зробити аналіз на розрив, на твердість металу, так як механічний цех чекав результатів аналізів. Крім цього, якщо була потреба, вантажили ящики зі снарядами, а вони дуже важкі. Так що важко було нам дівчатам, але ми не сумували і вірили, що скоро жахи війни закінчиться. Додому ми поверталися пішки, тому, що трамваї ходили дуже рідко, адже вони були прекрасною мішенню для німців. Особливо мені запам'ятався день 27 січня, у нас проводилися вечірні заняття в технікумі. Якраз був урок креслення, у коридорі стояв якийсь незрозумілий шум, хтось бігав, кричав. Викладач попросив дізнатися мене, що там трапилося. Через хвилину я забігла в клас і радісно закричала: «ура! Блокаду прорвали!». Всі вибігли на вулицю, обнімалися і цілувалися, навіть з незнайомими нам людьми. Всі були дуже раді. У місті почала потихеньку налагоджуватися життя. Почали ходити трамваї з зупинками. Навесні, коли почав танути сніг, ми ходили прибирати трупи з-під снігу. їх було багато, особливо біля вокзалів. Потім почали розчищати вулиці, прибирали будівельне сміття, розбивали розбиті будинки, а де було можливо, добудовували та ремонтували, тобто чим могли, допомагали будівельникам. 16 червня 1943 мене нагородили медаллю «За оборону Ленінграда». Всього у мене є один орден «За мужність» і 19 медалей."

Страница солдата создана "Бессмертный полк - Днепропетровск"