Князєв Олександр Олександрович
Князєв
Олександр
Олександрович

История солдата

«Волга», «Волга», я – «Курган» - ЦЕ ПОЗИВНІ захисників Сталінграда, які звучали всі 135 днів і ночей на Мамаєвому кургані. Зв'язок між корпусами, дивізіями, полками, батареями забезпечував молодший сержант Олександр Князєв (мій дідусь). Йому було всього 19, коли він потрапив на Сталінградський фронт. Життя ще тільки починалось, та мир і спокій перервала війна. За час оборони місто перетворилося на справжні руїни. Бої йшли за кожен дім, вулицю, завод... Мій дідусь - Олександр на лінію виходив обов'язково з кабелем у руках. Ніж, кусачки, за плечима — котушка. Рвуться снаряди. Мить — і лінія переривається. Роздумувати ніколи. Зубами зачистив, з'єднав два кінці. "Волга", "Волга", я "Курган"! У трубці — тиша. Значить, десь іще вирвало-кабель. Побіг по лінії. Не вистачає цілого шматка. Розмотав котушку, відрізав потрібний метр, з єднав. І так — вночі і вдень, тисячі разів. Навіть спав з трубкою в руках. З зав'язаними очима міг знайти пошкоджений кабель. Постійний ризик, постійна гра зі смертю. Могло трапитись всяке. Та він не думав про смерть. Осколок пробив каску, поранив м'які тканини голови, а череп не зачепив. За мужність при обороні Сталінграда його нагороджено медаллю "За бойові заслуги". Пізніше будуть і інші нагороду. Та ця — найцінніша для нього. З боями він пройде всю Європу (Ковель, Варшава, Одер, Берлін, Ельба). Фашисти, відчуваючи свій кінець, зубами трималися за кожен метр. Та тепер перевага була на боці Радянської Армії. Це вже був не Сталінград, де рахували кожен снаряд. Тепер говорили "катюші", після яких не запишалося нічого живого, одні воронки. На Ельбі мій дідусь - Олександр зустрінеться з американцями, з якими обіймалися і пили віскі за Перемогу. Від тиші, яка настала, дзвеніло в вухах. До 1947 року він залишався в окупаційних військах у різних містах Німеччини. Після демобілізації працював у Кенігсберзі по спеціальності зв'язківця, яку отримав ще перед війною в технікумі. Все ж рідне місто покликало до себе. Повернувся уже з сім'єю в Дніпропетровськ на радіоцентр. Займався глушінням зарубіжних передач на Радянський Союз. То була серйозна, засекречена робота.

Страница солдата создана "Бессмертный Полк-Днепропетровск"