КАРПЕНКО Фросина Андріївна
КАРПЕНКО
Фросина
Андріївна

История солдата

Моя прабабуся – Карпенко Фросина Андріївна. Народилася 12 червня 1905 року в с. Хороше на Дніпропетровщині. Була п’ятою дитиною в родині. З 12 років працювала нянею в польській родині. 1929 року разом з чоловіком Федором Карпенко вступила до колгоспу. У 34 роки навчилася грамоти, тоді ж і почала писати свої твори. У роки війни писала патріотичні вірші та пісні. Також переховувала військовополонених та розвідниць Аню Борисову і Раю Готліб. З 1947 року – депутат Петропавлівської ради. За допомогу радянським військам, за підпільну діяльність в часи окупації нагороджена медалями та орденом Вітчизняної війни другого ступеня. Талант Фросини Андріївні високо оцінювався державою та її наставниками М. Рильським та П.Тичиною. Померла у лютому 1992 року. Книги: оповідання «Хорошанські бувальщини», повісті «Гомін степу», гуморески «А ви б умовчали», поетичні збірки «Розцвітає Україна», «Пісні мої, думки мої», «Прощання з літом». Прудкогляд Юлія, КЗО СЗШ № 52 ДМР 9-Б клас