Грищенко Михайло Григорович
Грищенко
Михайло
Григорович

История солдата

Холодна вода огортає тіло, хвилі хлюпочуть назустріч. Хлопець стрімко пливе, перемагаючи течію, намагаючись не привернути уваги фашистів, що на правому березі укріплюють позиції в очікуванні переправи радянських військ. Мишко добре придивився, де, які гармати стоять, де кулемети, скільки німців у селі. Він чекає, не дочекається, коли почнуть наступ наші війська, і своїми донесеннями намагається наблизити звільнення рідного села. Народився Грищенко Михайло Григорович у селі Вовніги Дніпропетровської області у 1927 році (рік пізніше приписав, щоб встигнути прийняти учать у бойових діях, так і залишилася ця дата в його документах). Йому було чотирнадцять років, коли в село прийшли фашисти. Щоб уникнути німецької неволі, ховався в кукурудзі, разом з братом Володею, переходив з села в село. А коли радянські війська підійшли до Дніпра і готувалися до форсування, став приносити відомості про ворогів, ризикуючи власним життям. Навіть був внесений до списків розвідроти й поставлений на довольство. У 1945 році його призвано служити в армію, і потрапив на аж на Тихий океан воювати з японцями. Про нього є запис в книзі «Краснознаменный Тихоокеанский флот» (С.Є.Захаров). Мав поранення, був нагороджений бойовими медалями та орденом Великої Вітчизняної Війни. Після війни закінчив технікум, працював в комунальних закладах Дніпропетровська. Він був хорошим , дбайливим, справедливим батьком, надійним чоловіком для своєї дружини, чудовим дідусем, простою веселою людиною. Таким і запам’ятали його всі хто знав.

Воинская специальность рядовой