Гречихін Микита Артемович
Гречихін
Микита
Артемович

История солдата

Гречихін Микита Артемович народився в 1903 році в селі м. Лепетиха Великолепетихівського району. Брав участь у форсуванні Дніпра, провів багато боїв зі своєю ротою, знищив багато фашистів. Командуючий фронтом К. Рокосовський, ознайомившись з подвигами солдата, особисто представив його до звання Героя. У 15 січня 1944 року Микиті Артемовичу Гречихіну присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Загинув він 29 листопада 1943 року при звільненні Білорусії в Хойниківському районі Гомільської області. Похований в селі Туневщина на братському цвинтарі. Село, яке визволяв він, назване на його честь – Гречихіне, як і школа. На перехресті доріг стоїть йому величний пам’ятник. В Рибальську є вулиця Гречихіна. Про нього можна прочитати в книзі «І ГЕНЕРАЛ, І РЯДОВИЙ», виданій в м. Дніпропетровську. Матеріали про героїчні вчинки нашого земляка зберігаються в історичному музеї м. Хойники Республіки Білорусь. Записали: Черненко Марія та Нещиряк Аліна, учениці 9 класу НВО №109 Самарського району м. Дніпропетровська