ГОРДІЄНКО ІВАН КАРПОВИЧ
ГОРДІЄНКО
ІВАН
КАРПОВИЧ

История солдата

Гордієнко Іван Карпович народився 14 вересня 1923 в Кримській області с. Болгарські Каясти. До війни працював слюсарем у м. Кривому Розі. ... У сорок першому році Івану Гордієнку не було і вісімнадцяти років. Але коли почалася війна, він прийшов у військкомат і попросив направити його на фронт. На фронт Гордієнко І.К. потрапив в 1942 році після закінчення військово-піхотного Красногвардійського училища у званні лейтенанта. А починав бойовий шлях у складі 39-ї гвардійської стрілецької дивізії 8 гвардійської армії в боях за Сталінград. Брав участь у визволенні Дніпропетровська від фашистських загарбників у жовтні 1943 року у складі 39 гвардійської стрілецької дивізії 8 гвардійської армії. Воював на Зеєлівських висотах, штурмував Берлін. Іван Карпович Гордієнко пройшов нелегкий шлях вогняними дорогами війни, п'ять разів був поранений. За відвагу, мужність і сміливість нагороджений двома орденами Червоного Прапора, орденами Суворова ІІІ ступеня, Кутузова ІІІ ступеня, орденом Червоної Зірки, орденом Вітчизняної війни І ступеня; медалями: «За оборону Сталінграда», «За звільнення Варшави», «За взяття Берліна» , «За бойові заслуги». Після війни гвардії-полковник Гордієнко І.К. продовжив військову службу. Звільнений в запас 28 липня 1961 році у званні підполковника з правом носіння військової форми. Продовжував працювати диспетчером в АТП 03101 у Кіровському районі м. Дніпропетровська. Був членом міської ради ветеранів війни. Помер 8 січня 1998 року.