Гелевера Євмен Дмитрович
Гелевера
Євмен
Дмитрович

История солдата

Народився в 1916 році в селі Лозовий Яр Яготинського району київської області. Там же до війни працював у радгоспі трактористом. Воювати почав рядовим, закінчив – старшим сержантом з трьома орденами слави на гімнастерці. Одним із перших форсував Дніпро і висадив на зайнятому ворогом березні два доти, знешкодив мінне поле, відкривши піхоті дорогу для наступу. Десятки разів прокладав розвідникам проходи в тил фашистів – через їхні дротяні загородження й мінні поля. Завдяки чому розвідники полку доставляли важливих «язиків». Так було, зокрема, під Ковелем. На польській землі пробрався під артилерійським вогнем до замінованого міста і врятував його від зруйнування. У Берліні висадив у повітря кілька протитанкових завалів, розмінував міст через канал неподалік від рейхстагу, де й був тяжко поранений. У післявоєнний час оселився в селі Садовому Синельниківського району Дніпропетровської області. Працював механізатором у колгоспі імені Калініна. Протягом багатьох років ім’я передовика не сходить з районної дошки пошани.

Страница солдата создана "Бессмертный Полк-Днепропетровск"