Гаращенко Іван Федорович
Гаращенко
Іван

История солдата

Мій прадідусьГаращенко Іван Федорович народився в м. Дніпропетровську 7 червня 1924 року. Учасник бойових дій в Великій Вітчизняній війні,був поранений , мав нагороди.Моя родина зберігає таку історію з життя дідуся. Був у нього найкращий друг Василь Бондаренко, а в нього сестра - єврейка 2 - 3 років. Родичі дізналися про те , що євреїв будуть вивозити з міста.Два друга Іван та Василь через замерзлий Дніпро пішли переводити Лілю на поравий берег.Дівчинку несли на руках , загорнувши в своє пальто. У Василя в кишені була бойова граната на випадок , коли фашисти спіймають , але все минулося. Відтоді Ліля кожного року вітала своїх рятівників з Днем Великої Перемоги.Зараз вже немає в живих двох нерозлучних друзів , але ми бережем спогади про них в наших серцях.