Чуприна Юхим Архипович
Чуприна
Юхим
Архипович
Майор

История солдата

Мій прапрадід Чуприна Юхим Архипович народився в .1902 році в селі. Василівка Катеринославської губернії в багатодітній селянській родині. З ранніх років приймав участь в встановлені Радянської влади на Україні., під час Громадянськоі вийни 1919-1920 років приймав участь в боях проти генерала Динікина и банд формувань Григорїва. Воював з війсками Центральної ради, австро-германцями (1917-1918), з війсками Петлюры, Деникина, Махно, боровся з бандитизмом (1918-1922). в складі загону Червоних казаків на територіі Новомосковського району. Після Громадянської війни був призваний до лав Червоної Армії.,став кадровим військовим,присвятивши своє життя служінню захисту своєї Вітчизни. Став красноармійцем , командиром відділення взводу Окремого кавалерийского эскадрона 30-ої стрілкової дивизии (1923-1925).Командир взвода (1928 — 1931), политрук эскадрона 51-го кавалірийского полку, начальник 4-й части штаба 9-й кавалерийской дивизии ( 1931 — 1935) В 1929 році приймав участь в бойових діях проти японських окупантів на території Монголії. Після закінчення бойових дій був нагороджений Орденом Бойового Червоного прапору. З 1935 — по 1939 роки був начальником митного розвідного пункта № 7, Свенцянского оперативного пункту штабу Білоруьского — Западного фронту оперативного пункту Прибалтийского відділення з1940 — по 1941 роки. Три рази представлялся до нагороді «за виконання спеціально завдания правління» В 1939 приймав участь у Фінській війні. Велику Вітчизняну Війну він зустрів на Західних кордонах нашої батьківщини. В Прибалтиці., де в той час він служив начальником розвідки Західного прикордонного округу в званні майора. під містечком Шауляй на чолі загону кіннотників дав першу видсічь німецьким загарбникам. З Радянськими військами відступав на Схід . Виписка із характеристики того часу: відмінний организатор агентурної работи, керований иїм оперативный пункт давав до войны и в перші дні после початку війни точные данні про дії німецьких загарбників.. Вміло организувал и продовжує энергичну работу по створенню партизанских групп и их діятельності. Активні действії починают сказываться на тилах противника» (из Наградного листа, 22.07.1941). «Зумів организоватиь роботу Оперативного пункта таким чином , что забеспечував командование восьмої Арміїї на всіх етапах бойовых операцій детальними данними про дії супротивника . Щоденно відправляв данні від широко розгалуженної сеті агентів данні ,що полегшували командованию Армії приняття важливих рішень» (из Наградного листа, 25.11.1941). Приймав участь в прориві блокади Ленінграду в 1944 році був тяжко поранений і за станом здоров я відправлений у відставку. В званні підполковника. За мужність і хоробрість в бойових діях був нагороджений : орденом Леніна, Орденом Червоної Зірки, двома Орденами бойового Червоного прапору,Орденом Вітчизняної війни 1 ступеню. та багатьма медалями. Після Війни працював у ветеранських організаціях, передавав свій досвід молодим бійцям. Двоє його синів стали кадровими офіцерами Радянської Армії

Воинская специальность Майор